Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο Συλλαβισμός
Συλλαβισμός λέγεται ο χωρισμός μιας λέξης σε συλλαβές.

Οι κανόνες συλλαβισμού είναι οι παρακάτω:
  • Ένα σύμφωνο, όταν βρεθεί ανάμεσα σε δύο φωνήεντα, συλλαβίζεται με το δεύτερο φωνήεν.Π.χ. νε-ρό, ά-λο-γο, έ-χω κλπ.

  • Δυο όμοια σύμφωνα χωρίζονται στο συλλαβισμό και το ένα πηγαίνει με τη μία συλλαβή και το άλλο με την άλλη. π.χ. θά-λασ-σα, αλ-λά, αμ-μου-διά, θάρ-ρος, Άγ-γε-λος κλπ.

  •  Δυο διαφορετικά σύμφωνα όταν βρεθούν ανάμεσα σε δύο φωνήεντα, αν από τα δύο αυτά σύμφωνα αρχίζει ελληνική λέξη, τότε πηγαίνουν μαζί στον συλλαβισμό, αλλιώς χωρίζονται και το πρώτο πηγαίνει με το προηγούμενο φωνήεν και το άλλο με το επόμενο, π.χ. πέ-τρα (από το τρ αρχίζει ελληνική λέξη: τρέχω, τραπέζι, γι' αυτό πάνε μαζί).Αντίθετα, στις λέξεις: άν-θος, όρ-κος, αρ-κε-τά, χαρ-τί, όρ-θι-ος, τα δύο σύμφωνα χωρίζονται, επειδή από τα γράμματα νθ, ρκ, ρτ και ρθ, δεναρχίζει καμιά ελληνική λέξη. (Τα συμπλέγματα θμ, γμ, χμ δε χωρίζονται): π.χ. αρι-θμός.
  • Τρία διαφορετικά σύμφωνα πηγαίνουν μαζί με το δεύτερο φωνήεν, αν από τα τρία αυτά ή του­λάχιστον από τα δύο πρώτα αρχίζει ελληνική λέξη: π.χ. κα-τα-στρώ-νω (από το στρ αρχίζει ελληνική  λέξη: στρατός). Αν δεν αρχίζει από αυτά ελληνική λέξη τότε χωρίζονται και το ένα πηγαίνει με το πρώτο φωνήεν και τα άλλα με τοδεύτερο : π.χ. άν-θρω-ποςαπό το νθρ ή νθ δεν αρχίζει ελληνική λέξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου